joi, 15 decembrie 2016

Reteta romaneasca de Craciun

Alergam repede dupa rata ce a furat portocala. I-o smulgem din cioc si ademenim porcul cu portocala, ca sa lase din gura marul. Cu portocala in gura, porcul va arata mai chic si noi mai europeni. Atasam de coada porcului un mic drapel tricolor, mimand patriotismul, trimitem rata pagubita de portocala la avocatul poporului. Ii va rezolva problema dupa Anul Nou, pretextand ca portocala a fost folosita ca globulet in bradut si nu poate fi data jos. Amanarea este mama rezolvarii de la sine a problemelor. Dupa Boboteaza, mizand pe memoria scurta a ratelor, avocatul va trimite rata sa se certe cu porcul. Din marul subtilizat de la porc facem placinta cu mar, reteta economica pentru perioada de criza. Am uitat unde a ajuns portocala, asa ca lasam porcul sa se certe cu rata pana la Paste, cand ne pregatim deja de un nou Craciun. Am uitat si de la cine furase rata portocala, asa ca mergem la un curs de neuitat. Maestrul de neuitat a uitat sa se uite pe lista cursantilor si a plecat in tara vecina, crezand ca in tara noastra a rezolvat toate problemele de amnezie. A uitat sa se intoarca pe meleagurile noastre si noi am reluat jocul cu portocala si marul, de fiecare Craciun. E veselie in ograda...Porcul s-a imprietenit cu rata si au deschis impreuna o cofetarie si un magazin cu fructe. Se mai cearta doar de dragul traditiei impamantenite la noi in anul in care rata a fost pagubita de portocala furata  de la nu se mai stie cine. In anii urmatori, ieslele traditionale si sorcovele au fost inlocuite cu scene de lupta intre rate si porci si sorcove in care balangane mere si portocale. Vai de cei sorcoviti de copii!