duminică, 7 iulie 2013

Vietnamezul Meo

Mura Mică nu ştie ce să aleagă. A primit în dar o vază din lut cu busuioc in ea şi un  clopoţel. Vaza ar fi bună. Ar putea dormi în ea. Nu comod ca în cutie...Îşi face loc lângă busuioc. E bine...Totuşi, îi place şi clopoţelul. Îi aminteşte de Craciun.

Ia o mică pauză şi pleacă s-o întrebe pe Negruţa ce să facă.
Prietena ei e posacă şi somnoroasă. O priveşte bănuitor. E prea veselă. De ce e atât de veselă? În casă e nebunie. E zgomot şi circ, nu poţi închide ochii nici măcar o clipă. Leonei i s-a năzărit iar că-i papesă şi   şi-a reluat locul în mijlocul patului. N-ai loc nici să treci de ea.


-Nu te enerva. O să-i treacă. După câteva zile de purtat hainele acelea ridicole, îşi va da seama că nu i se potrivesc si va renunţa. Mai bine dă-mi un sfat. Ce să aleg? Vaza cu busuioc, ori clopoţelul?
-E obligatoriu să alegi? Opreşte-le pe amândouă. Ce-o să faci cu ele?
-Nu ştiu. O să port vaza. O să stau in ea şi o să-i fac în ciudă Leonei. Voi spune că este rochie, ultima creaţie Huhurez von Horezu.
-Eşti sonată, râse Negruţa.
-Asta doream, să te văd râzând...Nu-mi place cănd eşti posacă.


O roagă pe mama să-i pună  în pat cele două obiecte. Nu va mai trebui să urce mereu pe ultima etajeră a bibliotecii şi nici Leona nu va mai ocupa întregul pat.

Merge să-i ceară părerea lui Ferda.
-Fă ce vrei...Ai putea locui in vază, iar clopoţelul să-l pui pe un şnur. Îl porţi la gât.
-Nu, ştii şi tu proverbul. Vor fugi toti şoarecii de mine.
-Ei, şi? Oricum nu-ţi plac...


-Îmi place să-i fugăresc. Dacă o să port clopoţel, vor afla din timp că sunt prin apropiere şi cu cine mă mai joc?


În sfârşit, Leona a elibarat patul. A ademenit-o stăpâna cea mică. Papă împreună o grisină. A observat şi ea că toţi o privesc ciudat şi a renunţat la trenă şi tichie.
 Se întoarce la Negruţa. Tot tristă şi somnoroasă.
-Ştiu! strigă ea, facând o ultimă-ncercare de a o -nveseli. Voi locui în vază şi-mi voi pune  clopoţelul pe cap. O să spun că sunt vietnamez şi mă cheamă Meo.
Negruţa se pune pe râs, iar Mura o zbugheşte să-şi pună planul în aplicare. Pentru un zâmbet, merită să faci pe vietnamezul.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu